Share this on

Η διάσταση του φύλου σε οργανισμούς Έρευνας και Καινοτομίας: εξερευνώντας την επαγγελματική εξέλιξη, το «κενό» στην ηγεσία και την σεξουαλική παρενόχληση

Η διάσταση του φύλου σε οργανισμούς Έρευνας και Καινοτομίας: εξερευνώντας την επαγγελματική εξέλιξη, το «κενό» στην  ηγεσία και την σεξουαλική παρενόχληση
Added on 22/06/2021

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “TeRRItoria” η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC) διοργανώνουν την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021 στις 11:00 δημόσια (διαδικτυακή) εκδήλωση με θέμα «Η διάσταση του φύλου σε οργανισμούς Έρευνας και Καινοτομίας: εξερευνώντας την επαγγελματική εξέλιξη, το «κενό» στην ηγεσία και την σεξουαλική παρενόχληση». Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα Ελληνικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει την ισότητα των φύλων ως κρίσιμη προτεραιότητα και προωθεί συστηματικά την εφαρμογή Σχεδίων Ισότητας των Φύλων (Gender Equality Plans) ως βασική στρατηγική για την υλοποίηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δέσμευσή της προς την επίτευξη ενός δίκαιου και ασφαλούς περιβάλλοντος αντανακλάται και σε πρόσφατα δημοσιευμένες στρατηγικές. Αυτές έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν την ενίσχυση της Ισότητας των Φύλων στον τομέα και στους οργανισμούς της Έρευνας και Καινοτομίας.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου «TeRRItoria - Territorial responsible research and innovation through the involvement of local R&I actors», έχουν πραγματοποιηθεί έξι διαδικτυακές συναντήσεις εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ακαδημαϊκού χώρου, της βιομηχανίας, του χώρου χάραξης πολιτικής, καθώς και με εκπροσώπους των πολιτών. Ο στόχος των συναντήσεων εργασίας ήταν να συν-δημιουργηθεί το περιφερειακό Σχέδιο Ισότητας και να εξασφαλιστεί ότι οι περιοχές παρέμβασης του Σχεδίου και οι προτεινόμενες αλλαγές θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των φορέων Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) της Περιφέρειας. Σε γενικότερο πλαίσιο, ο στόχος του έργου «TeRRItoria» είναι να προωθήσει τις αρχές της Υπεύθυνης Έρευνας και Καινοτομίας (Responsible Research and Innovation – RRI) σε πέντε διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης.

Σε συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων, ο στόχος αυτής της δημόσιας συζήτησης είναι να εμβαθύνει σε θέματα που προκύπτουν σε σχέση με το «φύλο» και επιδρούν στην δυναμική των σύγχρονων οργανισμών Ε&Κ. Τρεις βασικές προκλήσεις που δημιουργούν εμπόδια προς την ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των φύλων στους οργανισμούς έχουν επιλεχτεί ώστε να συζητηθούν εκτενώς: η επαγγελματική εξέλιξη, το «κενό» στην ηγεσία και η σεξουαλική παρενόχληση. Τέτοιου είδους φαινόμενα αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για την ΕΕ και για την Ελλάδα, υποδεικνύοντας την ανάγκη προστασίας και υποστήριξης των ανθρώπων κάθε φύλου εντός των οργανισμών της Ε&Κ. Οι προσκεκλημένες ομιλήτριες είναι ειδικές στα αντίστοιχα θέματα και θα οδηγήσουν την συζήτηση μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων τους.

Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, παρακαλούνται να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα συμμετοχής έως το πρωί στις 22/6/2021, ώστε να τους αποσταλεί ο σύνδεσμος (link) του ΖΟΟΜ της εκδήλωσης: https://forms.gle/vo1Mw6AweABhFRJm6

Επισυνάπτεται επίσης το πρόγραμμα της εκδήλωσης με περαιτέρω πληροφορίες.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση τα στοιχεία επικοινωνίας είναι:

- Καλλίτσα Πανταζή, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - Αυτοτελής Διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας - Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., τηλ. 2313 319 925.

- Ελένη Παππά, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - Αυτοτελής Διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας - Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., τηλ. 2313 319 935.

- Ευθαλία Καλλία, Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης - Junior Assistant Researcher and Digital Communications, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., Tel: 2310 253477.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021 (11:00-13:00)

 

10:45 – 10:55 Σύνδεση στην πλατφόρμα (ZOOM)
10:55 – 11:00 Εισαγωγή και Χαιρετισμός Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας      
και     South-East European Research Centre (SEERC)
11:00 – 11:30 Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την ενασχόληση της γυναίκας με την επιχειρηματικότητα; Προσκεκλημένες ομιλήτριες: Έρη Παυλάκη, Νατάσα Γρηγοράκη (Women do Business)      
11:30 – 12:00 H θέση των γυναικών στις επιστήμες, την έρευνα και την ηγεσία: Περιοριστικοί παράγοντες και τρόποι αντιμετώπισης. Προσκεκλημένη ομιλήτρια: Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Ομότιμη καθηγήτρια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
12:00 – 12:30 Σεξουαλική Παρενόχληση και έμφυλη διάκριση στον χώρο Εργασίας. Προσκεκλημένη ομιλήτρια: Στέλλα Κάσδαγλη (Women on Top)
12:30 – 13:00 Ερωτήσεις και ΣυζήτησηΣυντονιστής Γιώργος Ελευθεράκης

                                                                                

Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας!

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ομιλήτριες:

Έρη Παυλάκη

Η Έρη Παυλάκη είναι συνιδρύτρια και CEO του Women Do Business. Είναι κάτοχος Msc στο Διεθνές Δίκαιο, Διπλωματικές Σπουδές & Ανθρώπινα Δικαιώματα. Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία σε διάφορους κλάδους, ενώ είχε αναλάβει και το management οικογενειακής επιχείρησης στον τομέα των εισαγωγών & του εμπορίου. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με τον χώρο του Marketing προωθώντας μία εφαρμογή σε συνεργασία με την Αμερική καθώς και σε Β2Β sales με διάφορες εταιρίες στην Κρήτη. Είναι founder και πρώην πρόεδρος στο εθελοντικό σωματείο «Είμαι Ακόμα Παιδί» για κακοποιημένα και άπορα παιδιά. Παράλληλα, έχει επιλεχθεί ως εκπαιδευόμενη και mentor σε δράσεις Erasmus+. Έλαβε εκπαίδευση σε πλήθος
προγραμμάτων Προσωπικής Ανάπτυξης και Ηγεσίας. Τέλος, η Έρη Παυλάκη με την κοινωνική δράση της, έχει υποστηρίξει ως Leader ή Project Manager αρκετά κοινωνικά project και μέσω των δράσεών της στην Κοινωνία των Πολιτών, έχουν ωφεληθεί έμμεσα ή άμεσα σχεδόν 11.000 άτομα.

Νατάσα Γρηγοράκη

Η Νατάσα Γρηγοράκη είναι συνιδρύτρια του Women Do Business. Σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο με κύρια ειδικότητα την κολύμβηση. Λόγω της μεγάλης της αγάπης για την θάλασσα απέκτησε δίπλωμα ναυαγοσωστικής αλλά και 3 ερασιτεχνικά αστέρια στην κατάδυση. Τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής της διαδρομής εργάστηκε ως Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και instructor αερόμπικ, αλλά και σε εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή όπου προωθούσε την αξία της άσκησης. Στη συνέχεια, δραστηριοποιήθηκε σε διοικητικές θέσεις σε κέντρα υγείας και ομορφιάς και ειδικότερα στη διαχείριση πελατολογίου, την διεύθυνση πωλήσεων και την μέριμνα της συνολικής διοικητικής τους λειτουργίας. Από το 2007 έως και σήμερα είναι συνιδιοκτήτρια και υπεύθυνη στο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ». Το κατάστημα βραβεύτηκε ως καλύτερο κατάστημα Περιφέρειας το 2011 και επί σειρά ετών βραβεύεται για την ετήσια επίτευξη στόχων. Είναι σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών. Αρκετά χρόνια συνεισφέρει ως εκπρόσωπος των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Νάνσυ Παπαλεξανδρή

Η Παπαλεξανδρή Νάνσυ είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Ακαδημαϊκή σύμβουλος στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά την περίοδο 2001-2007 διατέλεσε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Πανεπιστημίου της, και κατά την περίοδο 2004-2007 υπήρξε εκπρόσωπος της Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων στην Εuropean University Association.

Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, και πιο συγκεκριμένα έλαβε το Μεταπτυχιακό της (Μ.Α.) από το New York University και το Διδακτορικό της από το University of Bath, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διδάσκει Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Οργανωσιακή Συμπεριφορά, Διαφορετικότητα και Ενσωμάτωση, Εργασιακή/Επιχειρησιακή Επικοινωνία) και Διαπολιτισμική Διοίκηση. Έχει επίσης διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και σε σεμινάρια επιμόρφωσης και κατάρτισης, όπως και σε σεμινάρια management development στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού, το θέμα της γυναικείας εκπροσώπησης στην διοίκηση, την οργανωτική συμπεριφορά, τη διαπολιτισμική διοίκηση , μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θέματα δημόσιας διοίκησης, δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει οργανώσει αρκετά διεθνή συνέδρια. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ) (2012-20), στην οποία σήμερα κατέχει την θέση της Γενικής Γραμματέως.

Στέλλα Κάσδαγλη

Η Στέλλα Κάσδαγλη είναι συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top,  του πιο έμπειρου οργανισμού στην Ελλάδα για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στη δημόσια σφαίρα. Είναι επίσης συγγραφέας, μεταφράστρια και εκπαιδεύτρια εφήβων και ενηλίκων. Σπούδασε Γαλλική φιλολογία στην Αθήνα και Θεωρία των ΜΜΕ στο Λονδίνο και δούλεψε για αρκετά χρόνια ως διευθύντρια σύνταξης στο περιοδικό Cosmopolitan, συνεργαζόμενη παράλληλα με άλλα ελληνικά και αγγλόφωνα έντυπα και sites. Πλέον σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις για την άρση των εμποδίων που ακόμα και σήμερα συναντούν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας, γράφει για θέματα που θα ήθελε να συζητιούνται πιο πολύ, μεταφράζει βιβλία και συντονίζει λέσχες ανάγνωσης και εργαστήρια για την προσωπική ανάπτυξη και την κοινωνική αλλαγή. Έχει τιμηθεί με το Social Impact UK Alumni Award και τα βιβλία της Κοιλίτσα.com, Ήθελα μόνο να χωρέσω, η σειρά της Πριγκίπισσας Αθηνάς και οι 30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο (και πώς μπορείς να τις αλλάξεις κι εσύ) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη. Έχει δύο κόρες και μεγαλώνει μαζί τους στην Αθήνα.

 periferia gr                                                                              seerc logo

We use cookies to ensure you get the best experience on our website.
You can disable cookies by modifying the settings in your internet browser’s options.